Megkezdődött a Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer próbaüzeme a Szabadka-i Régióban

2019. júliusától megkezdte a kommunális hulladék átvételét a Regionális Hulladékgazdálkodási Központ Békován, Szabadka Város területéről és Magyarkanizsa Község területéről. Beindult a hulladékválogató üzem, a komposztáló, és az első mennyiségek is lerakásra kerültek a szanitáris hulladéklerakóban.

smacap_Bright

2019. augusztusától a topolyai, illetve a zentai átrakóállomások is be lettek üzemelve, így ez a két község is át tudja adni hulladékát a Regionális Hulladéktároló Kft.-nek, melyet átvétel után a regionális közvállalat átszállít a regionális központba, ahol kezeli, illetve biztonságos körülmények közöttt lerakja. A magyarkanizsai átrakó állomás beüzemelése 2019.08.28-án történt meg.
A mai napig 1488 t hulladékot vett át a Regionális Hulladéktároló Kft., melyet átválogatott. Továbbá 120 t válogatott hulladék komposztálódik és még 394 t van az előkészület folyamatában. Megközelítőleg 685 t került lerakásra, míg a fennmaradt hulladék bálázva raktáron áll és tovább lesz adva újrahasznosítónak.

              

A régió többi községe, azaz Kishegyes, Csóka és Törökkanizsa várhatóan ősztől lesz beintegrálva a Regionáis hulladékgazdálkodási rendszerbe.
A regionális központ próbaüzeme 2020. júliusáig tart, ezután várható a működési engedély a Tervezési és Építészeti Törvénnyel összhangban, illetve az IPPC engedély kiadása is a Hulladékgazdálkodási Törvénnyel összhangban.