Folytatódnak az óvodai oktató tevékenységek

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ebben az évben is támogatja a szabadkai Regionális hulladéktároló Kft. oktató tevékenységét. A programok az óvodákban júniusban kezdődtek és októberig tartanak. Az óvodai intézmények évente számos ökológiai foglalkozást valósítanak meg saját működési tervük keretein belül. Ezt kiegészítve a nyári foglalkozásokon, oktatóink játékos módszerekkel igyekeznek felfrissíteni és megerősíteni az elsajátított ismereteket, azzal a céllal, hogy a gyermekek megtanulják a helyes hulladékgazdálkodási módszereket, mint amilyen a szelektálás és az újrahasznosítás.

0005

Oktató tevékenységünk célja a Régió helyes hulladékgazdálkodásának elősegítése, vagyis a hulladéklerakóban elhelyezett hulladék mennyiségének csökkentése az újrahasznosítás és újrahasználat révén.

Egy rövid mese segítségével oktatóink elmondják, hogy a gyermekek Földünk szuperhősei, olyan emberek, akik tiszteletben tartják és törődnek bolygónkkal. A mese lényege, hogy az önző ember életmódja nagy környezeti hatást gyakorol a Földre, ami emiatt segítséget kér a gyerekektől. A gyerekek szeretik a Földet, öntözik a virágokat, etetik a madarakat, gondozzák az állatokat, öltöztetik őket és játszanak velük. Nem szemetelnek, összhangabn élnek a természettel, mosolyognak és számukra a legfontosabb, hogy megakadályozzák a Föld további szenvedését, megőrizve azt a jövő generációi számára.

24 29 20

Naponta jelentős mennyiségű papírt használunk és emiatt rengeteg fát kell kivágni. Fontos a fa mint nyersanyag racionális felhasználása, mivel egy természeti erőforrásról van szó. A papír újrahasznosításával jelentősen csökken a papíripar környezeti hatása, egyrészt kevesebb fa fogy mint természeti erőforrás, másrészt csökken a papírgyártáshoz szükséges energiamennyiség. A papír és a karton újrahasznosítható anyagok, melyeknek nem a hulladéklerakóban a helyük. Egy érdekes foglalkozás segítségével (aprítás, nedvesítés, préselés majd simítás) oktatóink bemutatják, hogyan lehet a papírt újrahasznosítani.

65

A közösen levont következtetések alapján összegzésre került, hogy egyes hulladéktípusok újrahasznosítása hogyan történik. Az ökofoglalkozások lehetőséget nyújtanak arra, hogy elsajátítsák a helyes hulladékgazdálkodási ismereteket, ezzel egyidőben motiváljuk az óvónőket és szülőket, hogy e fontos lépések a környezettudatosság felé való törekvésben megvalósuljanak otthon is és a munkahelyeken is, ezzel felhívva a nyilvánosság figyelmét az emberi magatartás káros következményeire. Ezúton is szeretnénk még egyszer köszönetet mondani az óvodáknak, azok vezetőségének és dolgozóinak, hogy hozzájárultak e oktató tevékenység megvalósításához.

További képek itt: http://deponija.rs/fotografije/letnje-edukativne-aktivnosti-u-vrticima/?lang=hu