Настављају се едукативне активности у вртићима

И ове године је Национална служба за запошљавање подржала едукативне активности Регионалне депоније д.о.о. Суботица. Програм едукације у вртићима је почео у јуну, а едукативне активности ће се спроводити све до октобра. Како све предшколске установе реализују годинама еколошке програме и активности кроз своје садржаје у вртићима, у току летњег периода наши едукатори ће са малишанима кроз игру поновити и утврдити претходно већ стечено знање, са циљем да се утврди како се малишани могу укључити у правилно поступање са отпадом кроз рециклажу, поновну употребу и правилно управљања отпадом.

0005

Циљ едукативних активности је да унапредимо управљање отпадом на нивоу Региона, а посебно да путем рециклаже и поновне употребе смањимо количине отпада које се одлажу на депоније.

У оквиру реализованих радионица, кроз кратку причицу је приказано да су деца суперхероји на нашој планети, а пре свега неко ко поштује и брине о планети на којој живимо. Себично понашање човека оставља велике последице по животну средину и Земљу која нас зове у помоћ. Деца су неко ко воли Земљу, заливају цвеће, хране птице, обожавају животиње, мазе их и играју се са њима. Не разбацују смеће, бораве у природи, насмејани су и оно што је најважније увек су спремни да све ураде како Земља не би патила и како би је сачували за будуће генерације.

232920

Дневно трошимо значајне количине папира, док је за производњу папира потребно исећи бројно дрвеће. Рециклажом папира знатно се смањује негативан утицај на животну средину, не само штедећи дрва као природни ресурс, већ и смањењем енергије која се користи за производњу папира. Како се ради о природном ресурсу, потребно је бринути о његовим количинама. Папир и картон је рециклабилан материјал који је потребно поново искористити како не би завршио на депонијама. Кроз сецкање, квашење, пресовање и равнање је на забаван начин практично приказано како се може рециклирати папир.

65

У оквиру радионица кроз заједничке закључке утврдили смо на који начин се могу поново искористити поједини токови отпада. Еко радионице су прилика да подсетимо децу на исправно поступање са отпадом, мотивишемо васпитаче и родитеље да преузму позитивне кораке у заштити животне средине у својим домовима, вртићима и на радним местима, како би се скренула пажња на последице појединих људских активности. Овим путем се још једном захваљујемо вртићима, њиховим руководиоцима и наставном особљу,  на сарадњи при реализацији едукативних активности.

За више фотографија погледајте: http://deponija.rs/fotografije/letnje-edukativne-aktivnosti-u-vrticima