EU támogatás

Az Európai Unió „A szabadkai Regionális hulladéktároló kiépítése“ elnevezésű projektjének megvalósításával, Szerbiában első alkalommal valósul meg a háztartási hulladék teljeskörű ártalmatlanítása, az Európai Unió irányelveivel és a Szerb Köztársaság 2010-2019 hulladékgazdálkodási stratégiájával összhangban.

A szabadkai Régió Regionális hulladéktárolójának felépítésével a hulladékkezelés új koncepciójának kezdetét jelenti, mely szerint a hulladékra többé nem teherként, hanem komoly forrásként tekintünk, akár az Európai Unió tagállamaiban.

A szabványok elfogadása, a hulladékkezeléshez való megújult viszonyulás és a regionális hulladékgazdálkodó rendszer felépítése lehetővé teszik a hulladék gazdasági értékének átértékelését és biztosítani fogja az emberi egészség és a környezet tisztaságának legmagasabb színvonalát.

A projekt indikatív értéke 24,35 millió euró. Az EU 20,15 millió euró (83%) értékű pénzügyi támogatása az infrastruktúra kiépítésére és a regionális vállalat felfejlesztésére, valamint a szabadkai Régió helyi kommunális közvállalatainak megerősítésére irányul. A Szerb Köztársaság Kormánya a beruházás megvalósításában 3,2 millió eurós (13%) támogatással vesz részt, míg Szabadka Város és a Régió Községeinek költségvetéséből összesen egymillió eurót (4%) fordítanak a projektre.

A kiépítés három EU-s projekten keresztül történik, melyek az építkezés felügyeletére és műszaki támogatásra, a Regionális hulladéktároló komplexum és három átrakóállomás felépítésére összpontosulnak, mindemellett a Mezőgazdasági és környezetvédelmi Minisztérium és a Régió önkormányzatai is pénzügyi támogatásukkal részt vesznek a megvalósításban.